Resuming podcast
L'Entrevista del 19/6/2025 - Salut - CAPs
19/06/2025

AI Microbiota i salut integral: connexió intestí-cervell, dieta, antibiòtics i prevenció

L'Entrevista

AI

Resum de l’entrevista

Què és la PNIE i per què importa

  • La Dra. Marta de la Costa explica la psiconeuroimmunoendocrinologia (PNIE), una mirada integral que uneix ment, sistema nerviós, immunitat i sistema endocrí.
  • Segons la doctora, la microbiota és el neix d’unió entre aquests sistemes i explica moltes inflamacions cròniques i alteracions de salut.

Microbiota: definició i funcions

  • La microbiota és el conjunt de bacteris, virus i fongs que conviuen amb nosaltres, sobretot a l’intestí (també a la pell i via respiratòria).
  • més gens que les nostres pròpies cèl·lules i compleix funcions essencials: digestió, fabricació de substàncies per a la immunitat i precursors de neurotransmissors.
  • El terme tradicional flora intestinal és més limitat; avui es prefereix parlar de microbiota perquè forma part activa de l’organisme.

Eix intestí-cervell i salut mental

  • La salut mental depèn de neurotransmissors com la serotonina i la dopamina.
  • Molts precursors d’aquests neurotransmissors es produeixen a l’intestí gràcies a la microbiota i després arriben al cervell per sang.
  • Hi ha una connexió directa cervell-intestí via nervi vague: les emocions es noten a la panxa (papallones, nervis), i l’estat emocional influeix en la funció intestinal.

Què danya la microbiota

  • Antibiòtics: tot i ser útils contra bacteris patògens, també destrueixen bacteris bons. Ús prudent, només quan cal, i sovint amb probiòtics de suport.
  • Dieta inadequada:
  • Ultraprocessats i excés de sucres ràpids afavoreixen creixements desequilibrats i gasos, inflor i diarrea.
  • Excés de carn i poca varietat (fruita/verdura/fibra) redueixen diversitat i funció de la microbiota.
  • El “menjar ràpid” i productes amb ingredients irreconeixibles a l’etiqueta solen ser nocius.

Conseqüències de la disbiosi

  • La disbiosi (alteració de la microbiota) es relaciona amb còlon irritable, inflor, diarrees i també amb diabetis, hipertensió, malalties autoimmunes i depressió.
  • Exemple: un excés de firmicutes pot absorbir més sucre i facilitar la diabetis, perpetuant el problema malgrat el tractament si la dieta no canvia.

Què podem fer: recomanacions clau

  • Dieta variada i basada en frescos: fruita, verdura, fibra i hidrats de carboni complexos (p. ex. arròs, patata) en quantitats adequades.
  • Evitar ultraprocessats i sucre de ràpida absorció; moderar l’excés de carn.
  • Fermentats per cuidar la microbiota: kèfir, xucrut, iogurts.
  • Ús responsable d’antibiòtics i, si cal, probiòtics de suport.
  • Dormir millor i gestionar l’estrès (p. ex. yoga, tècniques de respiració, consciència plena), perquè l’estrès altera l’eix intestí-cervell.

Idees força

  • La microbiota és clau per a la salut física i mental.
  • La dieta és determinant: allò que mengem “alimenta” (o perjudica) les nostres bacteris.
  • Antibiòtics amb criteri: menys és més, i amb suport probiòtic quan escaigui.
  • Prevenció abans que curació: cuidar la microbiota ajuda a prevenir trastorns metabòlics i de salut mental.

Cites rellevants

“La microbiota és el nexe d’unió entre el que pensem, el sistema nerviós, la immunitat i el sistema endocrí.”

“Millor prevenir que curar.”

“Hem de tenir-les contentes” (en referència a cuidar les nostres bacteris amb bona alimentació i estil de vida).

Marcadors

Introducció i marc
Compartir

Presentació del programa i col·laboradors locals de salut a Cornellà; tema central: la microbiota.

Què és la PNIE
Compartir

La doctora explica la visió integradora entre ment, sistema nerviós, immunitat i endocrí; la microbiota com a element central.

Definició de microbiota
Compartir

Conjunt de bacteris, virus i fongs que conviuen amb nosaltres, sobretot a l’intestí, i compleixen funcions essencials.

Eix intestí-cervell
Compartir

Producció de precursors de neurotransmissors a l’intestí; connexió via nervi vague; impacte en la salut mental.

Factors que alteren la microbiota
Compartir

Ús d’antibiòtics i dieta pobre en frescos/alta en ultraprocessats; importància de la diversitat microbiana.

Alimentació recomanada
Compartir

Més fibra, fruita i verdura; hidrats complexos; menys sucre ràpid i carn en excés; evitar ultraprocessats i fast food.

Microbiota i prevenció de malalties
Compartir

Relació amb diabetis, hipertensió, autoimmunitat, depressió; paper dels firmicutes i del sucre.

Consells pràctics i estil de vida
Compartir

Fermentats, ús responsable d’antibiòtics, suport probiòtic, son de qualitat i gestió de l’estrès (yoga, consciència).

Tancament
Compartir

Missatge final de prevenció i consciència: cuidar la microbiota per cuidar la salut global.