Resuming podcast

11 de Març de 2021 a les 13:41

Els robatoris en establiments comercials es redueixen un 50% a Cornellà durant 2020

Compartir

Els fets delictius s’han reduït un 16’6 % a Cornellà durant el 2020 i en comparació amb l’any anterior. En total, la comissaria de Mossos d’Esquadra de la ciutat ha comptabilitzat 4.254 delictes, això suposa una davallada de més de 800 casos en comparació amb l’any anterior. La pandèmia i, especialment, els confinaments, són els causants principals d’aquestes dades. Així ho explica Ramon Chao, inspector cap de la comissaria de mossos de Cornellà i de Sant Joan Despí.

 

Els delictes que més s’han reduït són els robatoris amb força, aquells que es porten a terme sense la presència dels propietaris. En aquests casos, la reducció ha estat del 23 %. En aquest cas, el toc de queda ha estat el causant de la reducció dels robatoris. 

Durant el 2020, s’han produït la meitat de robatoris a establiments comercials que en comparació amb el 2019. Aquesta és la davallada més destacada que la comissaria de Mossos d’Esquadra ha quantificat arran de la presentació de la seva memòria referent a l’any passat. 


Un dels temes més preocupants durant la pandèmia han estat les relacions familiars, especialment entre aquelles que ja vivien una situació problemàtica prèvia al confinament. En aquest sentit i segons ha constatat la comissaria de mossos de Cornellà, els casos per violència domèstica s’han mantingut estables en comparació amb anys anteriors. 


Durant l’any passat i arran de l’entrada en vigor de les restriccions sanitàries, la policia catalana ha augmentat el nombre d’actes administratives per l’incompliment d’aquestes mesures. Cal tenir en compte que tot i que els fets delictius s’han reduït a la nostra ciutat durant 2020, els Mossos d’Esquadra també han detectat nous tipus d’estafes relacionats precisament amb la Covid-19.

Un exemple són les vendes agressives a la gent gran sobre productes sanitaris. Presumptes comercials ofereixen visites a domicili demostratives que posen en perills als ancians i ancianes. 


També s’ha constatat una nova modalitat de trampa que afecta principalment als centres sanitaris i socials, que reben trucades de falses empreses proveïdores de material sanitari. Els estafadors els hi demanen una paga senyal relacionada amb la comanda i posteriorment, es queden amb els diners sense enviar cap material mèdic als centres. 


I també s’estan produint trucades falses a domicilis particulars venent vacunes antiCovid. La policia catalana ha començat una campanya de difusió per a la població civil demanant que es neguin a obrir la porta a sanitaris per posar les vacunes perquè, en cap cas, aquestes injeccions es posen a domicili. 


En cas de ser víctima de qualsevol d’aquests casos, cal trucar immediatament al 112 i evitar obrir la portada a qualsevol persona desconeguda.