Resuming podcast

31 de Desembre de 2021 a les 14:14

El repàs dels temes més destacats d'aquest 2021

Compartir

El coronavirus ha estat, per segon any consecutiu, el protagonista indiscutible d’aquest any.

15.270 persones s’han contagiat a la ciutat des de l’inici de la pandèmia i a data d’avui, 31 de desembre. I arran d’aquests contagis, s’han produït 336 defuncions.

Cornellà ha esdevingut un dels centres de vacunació massiva de Catalunya, oferint al febrer de 2021 la Fira de Cornellà per injectar dosis d’Astrazeneca, Pfizer, Moderna o Janssen... conceptes que ja formen part de la nostra vida i que ens han apropat, una mica més, al món farmacèutic. La Fira de Cornellà ha estat el centre de vacunació massiva que més dosis ha administrat de la regió metropolitana sud. En total, 534.000, arribant a injectar 6.200 persones en un mateix dia.

Al gener, les residències d’ancians eren els primers en rebre la immunitat contra la Covid-19, i posteriorment, com recordaran, es van anar determinant els grups de població, des de més grans a més joves. En aquests moments, ja es poden vacunar els infants d’entre 5 a 12 anys i alguns grups d’edat ja han rebut fins i tot, la tercera dosi de reforç.

El coronavirus ha motivat tot un seguit de mesures municipals que s’han dividit en dues branques: subvencions econòmiques i suport social als col·lectius més vulnerables; i projectes d’impuls de l’economia local.

Al gener del 2021, encara hi havia restriccions sanitàries que obligaven a tancar alguns establiments. Els més afectats han estat, i continuen així, el sector de la restauració, el turisme i l’oci nocturn.

A mesura que avançava l’any i augmentaven les persones vacunades, semblava que el malson estava arribant al seu final i ja durant la tardor, vam poder sortir al carrer sense mascareta. Però al desembre i amb la variant Omicron hem recuperat les restriccions, els aforaments al 50 o al 70 persones i els grups reduïts de 10 persones com a màxim.

Més enllà de la Covid-19, a Cornellà també s’han produït d’altres temes d’interès. Per ordre cronològic:

La Unió Esportiva Cornellà va obtenir el dimecres 6 de gener un triomf històric contra l'Atlético de Madrid. Els verds van guanyar per 1-0, amb gol d'Adrián Jiménez en el minut 7, i van eliminar així l'actual líder de la Primera Divisió de futbol a la segona ronda de la Copa del Rei.

El partit es va disputar al camp d'esports municipal, però sense públic a la graderia per causa de les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid-19. De tota manera, el partit va ser retransmès en directe per Cuatro, amb la qual cosa la fita històrica va poder seguida des de casa per tots els aficionats, un petit grup dels quals es va acostar a l'exterior del camp a la finalització per felicitar l'equip.

 

A inicis d’any, va entrar en vigor el Pla Jove de Cornellà 2021-2024. Un document de l’Ajuntament de Cornellà on s’analitzen les necessitats dels joves del municipi i es defineixen les línies d'actuació que es duran a terme en els propers quatre anys per aportar millores en els diferents àmbits que afecten al desenvolupament de les persones joves.

 

Durant aquest 2021, també ha entrat en vigor la nova Ordenança Municipal de Vehicles i Vianants, que ha marcat l’obligatorietat de què els vehicles de mobilitat personal (VMP) i els cicles de més de dues rodes circulin exclusivament per la calçada o pels carrils segregats. L’objectiu ha estat vetllar per la seguretat dels vianants i dels conductors d’aquests vehicles, resoldre problemes de convivència a l’espai públic i fomentar una mobilitat sostenible i segura.

 

També al gener, quatre cicles professionals de l’institut Esteve Terrades van crear la beguda refrescant DYNAMIC.

 

El 14 de febrer es van celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya. Va ser la primera vegada que els cornellanencs i les cornellanenques votàvem amb mascaretes i mantenint les distàncies de seguretat a les cues dels col·legis electorals. Llavors, el PSC es va imposar amb més del 40 per cent dels vots a la nostra ciutat.

 

També durant el mes de febrer i març, es va desenvolupar la preinscripció escolar en un context de pandèmia. Això va suposar que algunes escoles només poguessin ensenyar les seves instal·lacions a través d’internet.

 

El mes de març va començar amb la signatura d’ASUECO, l’Agenda Social Urbana per Enfortir la Comunitat, un nou full de ruta que engloba els principals eixos de desenvolupament de la ciutat per als propers deu anys amb la finalitat de treballar per aconseguir una ciutat cohesionada, viva, sostenible, igualitària i integradora on ningú no quedi enrere. Al llarg d’aquest primer any s’han desenvolupat diferents trobades VIRTUALS sobre cadascuna de les comissions d’ASUECO.

 

Del 5 al 21 de març, Cornellà va participar a la Quinzena de Dansa Metropolitana.

 

El 15 de març es commemorava el primer any de pandèmia i es van realitzar diferents campanyes a través de les xarxes socials de reconeixement al sector sanitari. I precisament coincidint amb aquest primer aniversari, l’Ajuntament de Cornellà anunciava un nou paquet de mesures antiCovid dotat de 6 milions d’euros.

 

El Consell Municipal de la Dona va celebrar el 25 de març el seu 25+1 aniversari amb un acte a l’Auditori amb restriccions d’aforament.

 

Cornellà, amb el projecte "Sant Ildefons. Vívelo y siéntelo" va ser una de les sis ciutats finalistes de la Copa España Creativa, un concurs cultural adreçat a ciutats i territoris que presentin projectes innovadors.

 

A l’abril, Sant Jordi i Jordiada es van celebrar de manera molt menys intensa de l’habitual, sense la festa habitual al parc de Can Mercader.

 

I també durant el mes d’abril, Cornellà posav en marxa una fotolinera, a l’aparcament del carrer de Sevilla.

 

Amb l’arribada de la primavera i encara sense poder realitzar activitats multitudinàries, l’Ajuntament de Cornellà, amb la col·laboració de les entitats, preparava una agenda de 150 activitats per desenvolupar a l’aire lliure.

 

Al maig s’estrenava el nou quiosc de la Reparada del Centre com a punt de recollida de residus especials i de reparació de petits electrodomèstics.

 

Al maig, per fi, acabava el toc de queda i només es mantenia l’obligatorietat de portar la mascareta, mantenir la distància de seguretat i la higiene de mans.

Va ser aleshores quan la ciutat va començar a respirar i es va poder celebrar una Festa Major diferent, però festa, al cap i a la fi. Les novetats varen ser les tapes del Corpus i els Cornelis del Corpus de les pastisseries i dels forns de pa!

 

La cornellanenca Núria González, de l’institut Francsc Macià, guanyava el concurs del Premi de Recerca en Ciències de la Salut i de la Vida adreçat a estudiants de batxillerat. El premi el convoca la Facultat de Ciències de la Universitat Pompeu Fabra i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) amb el propòsit comú d’incentivar la recerca en ciències biomèdiques.

 

Durant l’estiu, vam poder gaudir de les xicandres en flor i de les Nits d’Estiu, a més de les propostes culturals de l’Auditori de Cornellà i de Sant Ildefons, i de la Sala Ramon Romagosa. Llavors, més de la meitat dels cornellanencs i de les cornellanenques s’havia vacunat i les dades de contagis anaven a la baixa.

 

El 6 de juliol es va poder celebrar una jornada única de la Universitat d’Estiu de les Dones. I és que, tot i que les activitats culturals que es portaven a terme eren en petit format, la intenció local era recuperar l’activitat a Cornellà.

 

Al juliol, la Botiga Solidària també estrenava compte a Instagram, gràcies a la col·laboració dels alumnes de l’institut Maria Aurèlia Capmany. En matèria educativa, l’institut Esteve Terrades guanyava dos premis d’innovació també durant el mes de juliol.

 

I el nostre artista cornellanenc Levi Díaz guanya el concurs de LA VOZ KIDS. Ara, al desembre, ha participat a Eurovision Júnior.

 

Les vacances d’estiu finalitzaven amb una mala notícia: la mort de l’artista Paulí Collado, el 31 d’agost.

 

Al setembre, la Diada de Catalunya es va celebrar, també, sense els actes habituals.

 

Al setembre, es van portar a terme dos actes de reconeixement: el primer fou el de record a les riuades del ’71 i el segon, a les víctimes locals del coronavirus.

 

A l’octubre, el parc de Can Mercader es va vestir de pallassos amb la celebració d’una petita festa, en petit format, del "Tot esperant pallassos".

 

I a l’octubre, també nosaltres, Ràdio Cornellà, encetava la temporada quaranta!

 

Al novembre, Cornellà commemorà el Dia contra la violència a les dones amb una campanya a les xarxes socials i el lema “Cornellà Posa la lupa”.

 

I al desembre, la ciutat ha iniciat la celebració de Nadal que s’ha vist, finalment, afectada novament per la Covid amb aquesta nova onada de contagis.