17 de Març de 2021 a les 12:55
El termini de preinscripció per cursar el proper any l’ESO ha començat avui i acaba el 24 de març. D’aquesta manera, fins al dimecres de la propera setmana hi ha temps per demanar una sol•licitud en els sis instituts del municipi, així com també una plaça entre els 22 centres d’educació infantil, primària i especial de Cornellà.
El tràmit de la preinscripció és obligatori per ser admès per primera vegada en un centre, i previ a la formalització de la matrícula. El 30 d'abril es faran públiques les llistes de sol•licitud amb les puntuacions definitives, i la llista d'alumnes admesos i llista d'espera a cada centre es publicarà el 7 de juny. La matrícula definitiva està prevista entre el 14 i el 18 de juny.
Cornellà és zona única de matriculació, per la qual cosa les famílies de la ciutat poden escollir qualsevol centre del municipi empatades en els punts d’empadronament.
Actualment a la nostra ciutat hi ha 22 centres d’educació infantil i primària, entre públics i concertats. La majoria d’aquestes escoles presenten un aspecte força similar, amb aules amb molta lluminositat, sales polivalents i amplis patis. A més, a Cornellà, s’ha establert una xarxa de treball entre centres d’educació infantil i primària per elaborar un projecte comú de ciutat. Lourdes González és professora d’infantil a l’escola Sant Ildefons:
El període de preinscripcions és especialment important per a les famílies que inicien cicle educatiu, com P3 o primer d'ESO. En aquest sentit, es recomana conèixer la instal•lació prèviament, així com la seva línia de treball. L’educació infantil es divideix en tres cursos: P3, amb infants de 3 anys; P4, amb nens i nenes de 4; i P5, amb alumnes de cinc anys. En aquest nivell educatiu s’estableixen les bases per a la lectoescriptura. Així ho explica la professora d’infantil de l’escola Sant Ildefons:
L’horari de les escoles públiques d’infantil i de primària és de 9h a 12:30h i de 15 a 16:30. En el cas de les escoles concertades, l’horari és de 9h a 13h i de 15h a 17h. A banda dels serveis d’acollida prèvia a l’entrada a les classes i del menjador, els centres educatius de la ciutat també ofereixen altres serveis adicionals. Escoltem la professora Lourdes González:
Pel que fa a l’Educació Secundària Obligatòria, hi ha sis instituts a Cornellà que ofereixen l’ESO. Són el Joan Miró, Miquel Martí i Pol, Francesc Macià, Maria Aurèlia Capmany, Esteve Terrades i Neus Català. Precisament, el professor de física i química d’aquest darrer centre de secundària, Iván Machán, explica les matèries que s’imparteixen en els quatre cursos d’ESO:
L’ESO és el darrer tram acadèmic obligatori dels joves d’entre els 12 i els 16 anys. Cada instituts del municipi desenvolupa la seva pròpia estratègia educativa, adaptada al temari obligatori. Per exemple, el Neus Català desenvolupa una educació per projectes i l’Esteve Terrades ofereix una gran varietat de matèries optatives adaptades al seu futur acadèmic. Escoltem els professors Iván Machán, del Neus Català, i l’Irene Sánchez, de l’Esteve Terrades.
I aquests dies també està obert el termini de preinscripcions per a l’educació especial, que a la nostra ciutat es desenvolupa en el Virolai. Aquesta escola està adreçada als nens i nenes des dels 3 als 21 anys i té una capacitat per a 65 alumnes. És un centre força acollidor, amb sales amples i polivalents i adaptada a totes les necessitats del seu alumnat. Isabel Fernández és la directora del Virolai:
Aquest centre també ofereix activitats terapèutiques pensades per millorar el tractament dels seus alumnes.
Recordem que fins al dimecres 24 de març hi ha temps per formalitzar la preinscripció. En el web municipal trobaran tot el calendari del procés de matriculació per al proper curs d’infantil, primària, secundària obligatòria, educació especial, així com també per batxillerat i cicles formatius. A més, l’Ajuntament de Cornellà ha elaborat una guia adreçada a les famílies i pensada per resoldre els possibles dubtes que poden sorgir durant aquest procés de preinscripcions.
I, recordem també que a Ràdio Cornellà dediquem un espai bisetmanal per parlar de l’educació de la ciutat. És els divendres cada dues setmanes, a partir de 13:30h. Aquestes entrevistes es poden escoltar a través del nostre servei a la carta.